top of page

Omgeving

In Villa Stockeu vindt u uitgebreide informatie terug over allerhande mogelijke activiteiten in de omgeving van de woning. Deze info kan u ook vinden op de website van de Dienst voor Toerisme van Stavelot.

We geven u alvast een voorsmaakje...

Culturele activiteiten
 

In de omgeving van Stavelot is er genoeg te beleven voor cultuurliefhebbers. Neem alleen al de Abdij van Stavelot; met haar drie musea een schot in de roos. U kan kiezen uit het Historisch Museum van het Vorstendom Stavelot-Malmedy, het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps en het Museum van de schrijver/dichter Guillaume Apollinaire.

 

Stavelot telt slechts 5000 inwoners. Toch is ze één van de oudste steden in België. Stavelot werd opgericht in 648, in de eerste tijden van de evangelisatie in de Belgische Ardennen. Haar abdij, samen met de abdij van Malmédy, hebben een grote uitstraling en invloed gehad tijdens de Middeleeuwen over een periode van 1000 jaar. Een wandeling door het centrum van Stavelot is dé gelegenheid om de adbij te bezichtigen, evenals de verschillende patriciershuizen.

 

Rijk aan folklore onthaal Stavelot ieder jaar op de 3de zondag voor Pasen duizenden bezoekers uit alle streken om de karnavalfeestelijkheden bij te wonen.  Op zondagnamiddag is er dan een prachtige karnavalstoet met de vermaarde Blancs Moussis.

 

Voor Formule 1-fans is het echte racecircuit van Francorchamps (8km) natuurlijk helemaal de moeite waard. U kan de Middeleeuwen herbeleven in het kasteel van Reinhardstein in Robertville of de 12de eeuwse burcht van Franchimont bij Theux (30km). Voor dierenliefhebbers is er in Theux het Dierenpark Forestia, inclusief speeltuin. In de gemeente Theux bij La Reid vindt u de langste (573 meter) in tunnelvorm gesnoeide haagbeukenlaan van Europa, La Charmille. In Wanne is er het museum over geschiedenis, geologie, archeologie etc. Tot slot is het pittoreske plaatsje Sart ook zeker de moeite waard om vanuit Villa Stockeu te ontdekken.

 

Stavelot is een ideaal vertrekpunt voor een uitstapje naar Spa. Spa staat vooral bekend als kuuroord. Naast de verschillende musea vindt u er ook het casino, dat eveneens als kader dient voor tentoonstellingen, concerten en waar ieder jaar tijdens de maand augustus het Theaterfestival van Spa plaatsvindt.

 

In het Baugnez 44 Historical Center leer je alles over het triestig beroemde bloedbad van Malmedy in 1944. Hier zie je ook het Duitse en Amerikaanse oorlogsmateriaal dat is teruggevonden op de slagvelden uit de streek.

 

Wil je een echte Afrikaanse safari beleven ? Trek dan naar het  "Monde Sauvage"  safari park in Aywaille.  Combineer dit met een bezoek aan de grotten van Remouchamps (4 km van het safari park).

Sportieve activiteiten
 

Het wordt niet eenvoudig kiezen uit alle activiteiten in de omgeving van Villa Stockeu! Wandelen in de Belgische Ardennen is natuurlijk het summum en een tocht rondom het meer van Warfaaz op 17km van Stavelot is daar een mooi voorbeeld van. Op het meer kunt u vissen met vergunning, of rustig dobberen op een waterfiets.

 

Daarnaast is de streek rondom Stavelot de ideale omgeving om te fietsen, te mountainbiken en te wandelen. Fietsen in alle soorten en maten, ook voor de kinderen, zijn te huur in Stavelot via Coo-Bike of New Life. Begeleide fietstochten behoren tot de mogelijkheden.  

 

De rivier de Amblève leent zich uitstekend voor kajaktochten, maar met vergunning kun je er ook vliegvissen! Met de kajak kan u een zeer mooie en rustgevende tocht maken doorheen de natuur.

 

Toch niet zo van het echt actieve type, dan kan u misschien een ezeltochtje overwegen!

Zodra de Amblève een hoog waterdebiet heeft, kan u met een raft een unieke en spannende afdaling maken. U kan een challenge inbouwen indien u met meerdere boten vertrekt. Zo kan u bijvoorbeeld een stuk stroomopwaarts peddelen en werk maken van echt 'teamwork'.

 

Dit is maar een greep uit de mogelijke sportieve actitviteiten die u kan boeken via o.a. Coo Adventure, via New Life of Adrenaline Events.

 

In de wintermaanden kan vaak in de omgeving geskied en gelanglauft worden. Er zijn zeven centra voor alpineski. U kan er eveneens langlaufen, sleeën, wandelen op sneeuwschoenen, tochten maken met een sneeuwscooter. Voor alle info: klik hier.

 

In de nabijheid van Villa Stockeu bevindt zich het pretpark van PlopsaCoo. Coo is een klein dorpje aan de Amblève en is sinds het midden van de 18de eeuw in het bezit van een dubbele waterval met een hoogte van 13 meter. Bij de watervallen werd het attractiepark 'Téléco' gebouwd dat, na de overname door Studio 100 en tot Plopsa Coo werd omgevormd, een aantrekkelijke gezinsattractie is geworden.

Van maart tot november biedt het Natuurpark Hoge Venen-Eifel 90 begeleide wandelingen aan. Deze gaan door heide, venen en bossen, maar er zijn ook tochten met een electrische fiets, step of langlauftochten. Een kar met banken die wordt voortgetrokken door een tractor neemt u mee langs een becommentarieerd circuit (audiogids in verschillende talen) van 18 km. Er is eveneens een nieuw interactief museum geopend. Meer info op de website van Baraque de Botrange.  

Op het gebied van ecotoerisme kunt u het hele jaar door onder leiding van gidsen trektochten houden. Zo zijn er excursies mogelijk in het Natuurpark Hoge Venen, waar u o.a. dassen, herten, vogels, bevers kunt observeren. Verder zijn er in de zomermaanden op veel plaatsen in de omgeving allerlei soorten thematische wandelingen onder begeleiding. Voor meer informatie kan u terecht op de website van het gidsenbureau

 

Fietsliefhebbers kunnen het Land van de Bronnen gemakkelijk verkennen via een net van bewegwijzerde circuits. De “Mountainbikekaart van het Land van de Bronnen” bevat 300 km bewegwijzerde routes, van gezinsroutes tot en met tochten voor meer ervaren fietsers.

Klik hier voor een uitgebreide agenda van activiteiten aangeboden door de stad Stavelot !

Klik hier voor een word document met alle toeristische informatie in de omgeving van Villa Stockeu.

Wandel- en fietstochten
 

Vanuit Villa Stockeu kan u op eigen houtje heerlijke wandeltochten maken. U kan de bewegwijzerde circuits in de natuur volgen. Er liggen stafkaarten ter beschikking in de woning. Er zijn 34 wandelingen voorzien over een afstand van ongeveer 250 km.

 

De Dienst voor Toerisme van Stavelot biedt verschillende mogelijkheden aan om de streek al wandelend te ontdekken. Informatie en reservatie kan via de website van de Dienst voor Toerisme Stavelot.  

 

Er zijn geleide wandelingen om de patrimoniale bezienswaardigheden te ontdekken, maar ook begeleide natuurwandelingen op elke zaterdag van juli tot september. Vertrekpunt aan het toerismekantoor om 14u. De deelname is gratis.

 

 

 

 

bottom of page